• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. COVID-19
  3. ABD'de endişe veren yeni bir koronavirüs mutasyonu tespit edildi
COVID-19
Yayınlanma: 15 Ocak 2021 - 22:39

ABD'de endişe veren yeni bir koronavirüs mutasyonu tespit edildi

ABD'li bilim insanları,24 saatten daha kısa bir süre içinde ülkede yayılan üç yeni mutasyonu açıkladı.

COVID-19
15 Ocak 2021 - 22:39
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD'de endişe veren yeni bir koronavirüs mutasyonu tespit edildi
ABD'li bilim insanları,24 saatten daha kısa bir süre içinde ülkede yayılan üç yeni mutasyonu açıkladı. Bunlardan "A20C-US" adı verilen ve Mayıs ayında Teksas'da ortaya çıktığı tespit edilen mutasyonun diğerlerinden daha fazla endişe verici olduğu ifade edildi.

ABD'deki son mutasyonu keşfeden Güney Illinois Üniversitesi'nden bilim insanları, "20C-US"un virüsün insan hücrelerine girmek ve enfekte etmek için kullandığı başak proteini de dahil olmak üzere onlarca kez mutasyona uğradığını bildirdi.

ABD'DEKİ VAKALARIN EN AZ YÜZDE 50'SİNDEN SORUMLU

Bununla birlikte, araştırmacılar şu anda 20C-US'nin ABD'deki koronavirüsün en baskın varyantı olduğu ve ülkede vakaların en az yüzde 50'sinden sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Ancak, mutant virüs henüzülke sınırlarının çok ötesine yayılmadı.

"A20C-US" şu anda İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya gibi ülkelerde keşfedilen diğer varyasyonlarla birlikte endişe veriyor. Ayrıca, ABD'deki yeni varyasyonun duyurusu, Ohio'luaraştırmacılarının ülkedekiiki yerli varyantın ilk keşfini duyurmasından sadece bir gün sonra geldi. Fakat, bilim insanları diğer iki varyantta A20C-US''ta olduğu kadar ciddi değişiklikler görülmediğini söyledi. A20-US'a ilişkin çalışmanın bulguları, bioRxiv.org'da bir ön-baskı makalesinde yayınlandı.

"NE KADAR ÇOK İNSAN ENFEKTE OLURSA, O KADAR MUTASYON ORTAYA ÇIKAR"

Öte yandan bilim insanları,ortaya çıkacak yeni mutasyonlar hakkında uyardı. Araştırmacılar, ne kadar çok insan koronavirüse yakalanırsa, bu son derece bulaşıcı varyantların o kadar fazla ortaya çıkacağına inanıyor. Çünkü,dünya genelinde vaka sayıları artması yalnızca 'süper kovid' varyantlarının yaygın hale gelmesi ve nadir kronik enfeksiyonları olan insan sayısı artması anlamına geliyor. Bu durum ise savunmasız vakaların daha yeni ve güçlü koronavirüs mutasyonlarınıngelişmesi için eşsiz bir fırsat getiriyor.

MUTASYONLARIN ORTAK ÖZELLİĞİ: HEPSİ DAHA BULAŞICI

Bununla birlikte, koronavirüs yerel popülasyonlara kendi adapte etmek amacıyla daha önce İngiltere, Nijerya, Brezilya ve Güney Afrika'da mutasyona uğradı. Ekim ayında, yüzde 50-70 oranında daha bulaşıcı olduğu belirtilen B117 varyantı şu anda Avrupa'da baskın hale geldi.Araştırmacılar, Güney Afrika, Brezilya ve ABD'deki varyantların hepsinin İngiltere'deki mutasyona gibi daha bulaşıcı göründüğünü, ancak daha ölümcül görünmediğini duyurdu.

MUTASYON AŞILARIN HEDEFLEDİĞİ BAŞAK PROTEİNİNDE GERÇEKLEŞTİ

Çeşitli ülkelerde ortaya çıkan tüm bu varyasyonların ortak özelliğini mutasyonun koronavirüsün vücuda tutunduğu başak proteininde meydana gelmesi oluşturuyor. Koronavirüs başak proteini sayesinde insanların ACE2 hücrelerine tutunuyor ve Kovid-19'a karşı geliştirilen aşılar bu proteini hedefliyor. Meydana gelen değişiklik ise virüsün daha bulaşıcı olması beraberinde getirirken aşıların etkinliği nasıl etkilediği hala araştırılıyor. Bununla birlikte,Pfizer/BioNtech aşısını geliştiren Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur şahin de dahil olmak üzere bilim adamları, aşıların mutasyonlara karşı işe yarayacağını düşündüklerini açıkladı.

BİLİM İNSANLARINDAN AŞILARIN DOĞRU KULLANILMASI UYARISI

Bununla birlikte, "A20C-US"u keşfeden bilim insanlarından biri olan Dr. AliMokdad, aşıların doğru bir şekilde uygulanmasına dikkat çekerek,"Mutasyonlara karşı aşı dozunun azaltılması veya yalnızca ilk dozun verilmesi konusundaki tartışmalar çok, çok tehlikelidir. Bir aşının virüsü çok, çok düşük seviyede yok etmesini istiyorsunuz. Ancak, vücudun bağışıklık geliştirebilmesi küçük dozlar yeterli olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de endişe veren yeni bir koronavirüs mutasyonu tespit edildi
# ABD’de endişe veren yeni bir koronavirüs mutasyonu tespit edildi - Son Dakika Dünya
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
200 kiloluk koronalı hasta, balkon demirleri kesilerek evden çıkarıldı
200 kiloluk koronalı hasta, balkon demirleri kesilerek evden çıkarıldı
Halı saha ve spor salonları da kısıtlamalardan etkilendi! Peki ne zaman açılıyor?
Halı saha ve spor salonları da kısıtlamalardan etkilendi! Peki ne zaman açılıyor?
Tam kapanma sonrası ilk Kabine toplantısı yarın! Erdoğan, alınan kararları Millete Sesleniş konuşması ile duyuracak
Tam kapanma sonrası ilk Kabine toplantısı yarın! Erdoğan, alınan kararları Millete Sesleniş konuşması ile duyuracak
Türkiye'de aşılama sayısı 26 milyona yaklaştı
Türkiye'de aşılama sayısı 26 milyona yaklaştı
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar koronavirüs aşısı oldu | Video
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar koronavirüs aşısı oldu | Video

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim